Headless CMS

Del dette indlæg

Behovet for fleksible digitale webløsninger vokser – faktisk har det aldrig været større. Hvor opdateringer af CMS systemer, opgraderinger af nuværende løsninger til nye, større og mere komplekse løsninger var noget, man talte om en gang om året på et budgetmøde, er det nu et konstant behov.

Headless CMS er for mange offentlige institutioner/instanser, myndigheder og større virksomheder svaret på at få mere fleksibilitet og frihed ind i et enormt komplekst system. Samtidig giver teknologien en konkurrencemæssig fordel, fordi det er muligt at agere på nye tech muligheder hurtigt.

Brugerne, og det digitale landskab de færdes i, går på tværs af mange kanaler. Det skaber et konstant behov for udvikling. Det behov reagere softwareudviklere på, hvilket igen skaber udfordringer for CMS systemer på tværs af brancher.

Endvidere bliver samspillet mellem andre systemer mere komplekst og behovet for at kunne tilføre, justere og ændre i hele IT systemet bliver større og større.

På samme måde rammes en lang række offentlige instanser og større virksomheder af store opdateringer og ændringer i deres IT systemer pga. den teknologiske udvikling.
Og her er det ofte noget af en supertanker, der skal vendes – og det sker sjældent i samme fart som den digitale udvikling.

Her er Headless CMS en løsning. Og fordelene er mange. Fx:

  • Hurtigere responstid på udviklingsbehov
  • Bedre workflows og skalerbarhed
  • Opdateringer sker løbende uden ”nedetid”
  • Sikkerheden er markant øget – udviklingen sker på de enkelte applikationer i miljøet og influerer ikke på den generelle ”core struktur” CM-system

Men forklaringen er lidt kompleks. Lad os bryde det ned for dig.

I gamle dage vs. i morgen

Før i tiden byggede man websites op i et content system – et CMS. Al specialudvikling blev lagt i ”kernen” eller bogstaveligt talt i den ”kasse”, man kalder CMS. Udover at disse udviklinger kan gøre miljøet ustabilt, gav det også en udfordring i opgradering af CMS versionerne.

Headless CMS giver hurtigere time-to-market

Tanken bag Headless CMS er, at man bygger specialudviklingerne op som applikationer. Disse taler sammen med det valgte CMS gennem API’er. På denne måde er udviklingerne ikke bundet på samme måde til CMS versionen, men mere til applikationsdelen. Dette giver en unik mulighed for bl.a. at opdatere versionen på Umbraco eller WordPress, uden at skulle programmere alle specialfunktionerne på ny.
Et andet eksempel kunne være, at man ønsker ét CMS til at styre både website og intranet. WordPress styrer så alt content, designopsætning, pagebuilders m.v., men Headless CMS muliggør så at der kan laves en applikationsløsning, der håndterer de sidste elementer; i dette tilfælde brugerroller/styring, log funktionalitet m.v.

  • Det betyder, at du baserer dit website på et maskinrum, som er fleksibelt, skalerbart og i stand til at blive opgraderet uafhængigt af, hvilket content system du ønsker at arbejde i.
  • Det betyder også, at ønsker du en ny applikation til dit system, er det ikke noget problem, for der arbejdes i ”applikationskassen” – uafhængigt af valget af CMS

I morgen er altså ikke noget, der først eksisterer til næste år af den årsag, at det behov, som din virksomhed eller myndighed oplever kan opfyldes langt hurtigere, fordi du arbejder i kildekoder og uafhængigt af content systemet, som vi kender som fx Umbraco, WordPress, Joomla osv.

Fordele ved Headless CMS

Headless CMS imødekommer den digitale udvikling og dine brugeres stigende behov. Det imødekommer softwareudviklingen, og det sætter dig fri til at arbejde med dit website, din webshop og dermed dine målsætninger og forretningsstrategi på den måde, som du ønsker.

Når du adskiller din frontend med din backend, så kan du ganske enkelt ændre i dit websites ’hoved’, uden at det berører det, der sker i ’kroppen’.

Giv brugerne unikke oplevelser

Et udviklingsteam, der arbejder på Headless CMS, er hurtigere på tasterne, fordi der kun er fokus på ét frontend system ad gangen.

Der skal ikke rodes i et kæmpe netværk af kanaler, selvom det kun er én lille ting, der skal ændres. Det påvirker ikke de øvrige komponenter, og med Headless CMS er tiden med: ”systemet opdateres, vend tilbage om lidt” en historie, man fortæller sine børnebørn. Tingene er adskilt. Det gør det super fleksibelt.

Ønsker du fx også at re-designe dit websites frontend, koster det ikke ”nede-tid” med Headless CMS. Der arbejdes ganske enkelt kun i den kasse, der har med frontend at gøre. Og når dette er på plads, så skaber man nye API’er som sender signaler op til ”hovedet” om: ”Jeg er ny, vis mig”. Sådan helt pædagogisk sagt …

Økonomi systemet, dit intranet eller andre backend systemer er ligeglade. De ved ikke en gang, at der er nye farver og former på din frontend. For det SKAL de ikke vide. Og det er netop det, der er en kæmpe fordel ved Headless CMS – det er kun de dele af systemet, der skal arbejdes på, som er påvirket. Ikke hele dit system.

Minimerer løbende omkostninger

Kode og indhold er adskilt i Headless CMS – dit content vises ikke gennem en kompleks relation mellem de to, men gennem et API, som før omtalt. Det gør det langt nemmere for udviklere og IT samarbejdspartnere at vedligeholde og udvikle på dit system.

Det betyder, at ændringer, store som små, på dit nuværende website og andre digitale kanaler, ikke er noget, der kun tales om på de årlige budgetmøder. Med Headless CMS kan der udvikles konstant, og ofte er det langt mindre omkostningstungt og tidskrævende, da der løbende udvikles i takt med øgede og ændrede behov.

Der er altså rigtig mange grunde til, hvorfor Headless CMS er vejen frem og en god løsning til dig, der ønsker mere frihed, større fleksibilitet og færre omkostninger på den lange bane i arbejdet med dine IT løsning. 

Tag kontakt, hvis du ønsker at vide mere om, hvordan vi skaber digital succes for dig, din virksomhed, organisation eller offentlige instans. 

Keep it simple...

lad os tage en snak