Stigning i fragtpriser på E-handel

Del dette indlæg

Post Nord mistede 1. januar 2017 momsfritagelsen på pakker sendt fra butikker på nettet. Det betyder, at kunder i e-handelsbutikker skal betale 25 procent mere for fragten, hvis den sendes med Post Nord.

Post Nord har i mange år sluppet for at betale moms af fragt af de varer vi køber på nettet. Men ved årsskiftet har regeringen valgt at fjerne dette særkrav, som betyder, at fragtpriserne nu konkurrerer på lige niveau med andre danske leverandører.

Ændring i momsreglerne for Post Nord

Indtil nu har Post Nord været momsfritaget og har kunnet levere pakkerne billigere end sine konkurrenter, fordi modtageren ikke blev pålagt at betale moms for Post Nords fragtydelse.

Fragten vil fremover indgå i netbutikkernes egne momsregnskaber, og ydelsen vil blive momset via netbutikken, uanset hvilken postleverance kunden vælger. Ophævelsen af ordningen betyder, at virksomhederne skal anvende momslovens almindelige regler for udlæg for forsendelses- og portoomkostninger.

Derfor stiger fragtpriserne:

  • Skat har ændret tolkningen af de såkaldte portoudlægsregler. Når e-handelsbutikkerne får PostNord til at levere varer til deres kunder, køber de fragten momsfrit af PostNord.
  • Reglerne før var tolket sådan, at netbutikkerne kunne betale fragten på vegne af kunden, så fragtprisen ikke indgik i netbutikkens regnskab. Fragtudgiften blev i stedet overført til kunden sådan, at fragten holdes momsfri.
  • Den nye fortolkning af reglerne betyder, at netbutikkerne fremover skal lade fragten være en del af deres eget regnskab. Når netbutikken sælger fragten videre til kunden, skal netbutikken lægge moms på prisen, ligesom de skal med alle andre varer og ydelser, de sælger.

Konsekvensen for E-Handel virksomhederne

Der er delte meninger, både politisk og blandt netbutikkernes brancheforening Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH), omkring konsekvenserne ved ophævelsen af ordningen. Debatten omkring prisændringen på pakkeomdelingen har været i medierne flere gange i det nye år. De netbutikker, der hovedsageligt lever af at sælge og sende store pakker som fjernsyn og hårde hvidevarer, vil ikke blive ramt af ændringen, da de ikke hører ind under Post Nords fragtydelse. Derimod vil eksempelvis tøjbutikker og boghandlere blive påvirket af ændringen, da de sender mange små pakker og breve på under 20 kg, der hidtil har været momsfritaget. SKAT begrunder bl.a. sin ophævelse af ordningen med stigende e-handel.

Går man derimod ned på posthuset med en pakke, så betaler man ikke moms, men hvis man får fragtet selv samme pakke fra en netbutik, så vil den ikke længere være momsfri.

Konsekvenserne ved ændringen er ikke til at sige endnu, men det kræver en omstilling fra netbutikkerne, så både de og deres kunder får gode leveringsaftaler uden at tvinge priserne på varerne op. 

 

keep it simple...

lad os tage en snak

…du er velkommen til at prøve vores prisberegner –  det tager kun 2 min.